Deda Mraze, Deda Mraze…eh

Nova Godina dolazi svake godine u isto vreme. Kad poželi da dođe – ona dolazi, rešena stvar. Nama ostaje da je spremni ili manje spremni dočekamo. Dani koji joj prethode liče na ubrzi sudnji dan. Prodavnice svih namena se pustoše. Trošimo i ono što nemamo i ono što ćemo tek zaraditi. Kupujemo, kupujemo, kupujemo najviše drugima, pa onda malo i sebi. Uhvati neka praznična euforija, pa hteo ne hteo uskočiš joj u kočije i ona te vozi, a ti se blaženo smeškaš i peglaš karticu, bacaš keš kao da si hektare pobrao. Pokloni se polako gnezde ispod jelke, neki skupi, neki iz dolar šopa, ali svi podjednako s ljubavlju i pažnjom birani.

Ranije sam imala običaj da na dečije pitanje: “Šta ćeš mi pokloniti za Novu Godinu?“ odgovorim kontrapitanjem: “A ti meni?“ Dok se jedne godine naš prvenac nije potrudio da nam, koji sat pre ponoći „uruči“ poklon u vidu gipsa na ruci. Srećom beše prazna čekaonica na dečijoj klinici, ne toliko zbog težine povrede, već što mi je oko vrata bila girlanda, a na ušima visili čupavi srebrni ukrasi. Prava jelka u ljudskom izdanju. Od tad ih samo molim da mi jedini poklon bude celogodišnje uzdržavanje od lomova, šavova, uganuća…i vaški, recimo.

Deda Mraz, institucija, mit, legenda. Neophodan sastavni deo svakog detinjstva. I ne samo detinjstva. Ja i dalje verujem u njega. Ponekad se svima nama javi u obliku svih onih koji obećavaju neko bolje vreme, al, dobro neću o tome. Ovo treba da je jedna lepa i vesela praznična tema.

Svi mi koji imamo decu vlasnici smo i nezaobilazne fotografije sa Deda Mrazom. Govorim vam baš o jednoj posebnoj fotografiji. Na njoj vaše mladunče u naručju velikog bradatog Dede zacenjeno, širom otvorenih usta sa odličnim pogledom na krajnike i dobar deo grla pruža nemoćno ruke ka vama, a Deda k’o deda grčevito steže i smeška se, ho-ho-ho. Ponosni paparaco – tata škljoca li škljoca, a nervozna mama cupka sa strane jedva čekajući da prekrati detetovu agoniju, a i sopstvenu. Ko nije vlasnik takve fotografije od mene dobija minus. Ove godine to da se ispravi.

Nekontrolisano gomilanje hrane, a sve radi i 31. decembra i 2. januara. Taj prvi januar se izgleda isključivo punih usta provodi. Neka životinja na stolu, pa pet vrsta salata, pa tri vrste rolata, pa pite ove one, kolača za omanju poslastičarnicu. Onda jedemo, jedemo, jedemo, pijemo, pijemo, pijemo. Pa nam nije dobro, pa nam muka, pa tri kilograma više za samo tri dana. Gleda se novogodišnji program na javnim servisima i ostalnim kulturno-nekulturnim programima. Dugo najavljivani spektakli koji su repriza već dvadeset godina. Red kiča, red kiča, neartikulisanih zvukova, pijanih estradnjaka, sirovog neprimerenog humora, red kiča i šunda filovano kao oblanda.

Pa onda koji sat po ponoći film iznenađenja – Niske strasti, toliko puta odgledan 1. januara da bih glat mogla biti u ulozi Šeron Stoun i Majkla Daglasa, ma mogla bih biti i reditelj i kamerman još istovremeno. A pogledaćemo još Sam u kući (svih 26 delova), Telohranitelj i Love Actually, iz Francuske će nam doći Taksi i Žandarm iz Sen Tropea, da nas do suza nasmeju, iz Italije Život je lep, da nas do suza gane.
Prvog dana „skoknemo“ do Beča da uživamo u horu njihovih dečaka, a onda do Garmiša i četiri skakaonice. Ne zaboravite u međuvremenu da prezalogajite nešto.

Takođe jedna od nezaobilaznih stvari u ovim prazničnim danima je i besomučna razmena bakterija, gljivica, herpesa i drugih milih virusa. Comok, cmok, cmok, obavezno triput po srpski, sa ovim onim, bliskim i manje bliskim. Pa kad se izljubim sa komšinicom znam da sam poljubila i nekog tamo na Karaburmi i u Novoj Pazovi i u Borči. I tako ti sa ovim i sa mnom, ja s tobom i s onim i tako u krug ceo grad, ma cela država međusobno izljubljena.
Po tri puta.

SREĆNA NAM NOVA GODINA!

11 thoughts on “Deda Mraze, Deda Mraze…eh

  1. More, šta ti imaš protiv Borče, saću da te bijem! Ajd’ srećna i tebi, pa kate vidim ima da te izljubim 16 puta, jer mi to tako u Borči, da se zapanti :*

  2. Ma sve može, ko zna u kojoj si ti pripizdini pa da ti učinim 🙂 hahahahah sorry, al’ ja to tako skomentarima, zato me i blokiraju često :*

  3. More, šta ti imaš protiv Borče, saću da te bijem! Ajd’ srećna i tebi, pa kate vidim ima da te izljubim 16 puta, jer mi to tako u Borči, da se zapanti :*

Leave a Reply

Your email address will not be published.